JADŁOSPIS WIOSENNY
Jadłospis wiosenny 4.03 – 28.06.2024 |
|||
|
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek |
Pieczywo mieszane masło ,parówka na gorąco , ketchup, ogórek ziel. kakao |
Zupa jarzynowa, gulasz , gnocchi , surówka z kapusty, marchewki i jabłek z oliwą, kompot |
Budyń, ciastka owsiane, owoc |
Wtorek |
Zupa mleczna , Bułeczka wrocławska/graham, masło, Wędlina, Ser Żółty , Owoc |
Rosół z makaronem i zieleniną, Karkówka duszona w jarzynach , ziemniaki , sałata lodowa z ogórkiem , oliwkami, papryką z sosem winegret , kompot |
Pieczywo mieszane, masło, Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i pestkami słonecznika, kiełki rzodkiewki, herbata |
Środa |
Pieczywo mieszane , masło, Wędlina, pomidorki koktajlowe, marchewka do chrupania, kawa z mlekiem |
Zupa krupnik, Pieczeń rzymska , ziemniaki, Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem, Woda z cytryną |
Chałka, masło, dżem, herbata ,Owoc |
Czwartek |
Zupa mleczna , Bułeczka wrocławska/graham, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kabanos ,Papryka |
Zupa krem z marchwi z groszkiem ptysiowym, sznycel drobiowy , ziemniaki, mizeria z ogórków z jogurtem greckim, kompot |
Makaron z truskawkami |
Piątek |
Pieczywo mieszane ,masło , wędlina ,sałata masłowa, pomidor , kakao |
Zupa ogórkowa z ryżem, Ryba smażona lub pieczona, ziemniaki , marchewka z groszkiem, kompot |
Jogurt owocowy , biszkopty bez cukrowe |
Poniedziałek |
Zupa mleczna , bułeczka wrocławska/graham, masło ,Wędlina, papryka dżem , Owoc |
Zupa szpinakowa z pomidorami ,schab duszony, kasza , Sałatka z kiszonych ogórków z marchewką i jabłkiem z oliwą, kompot |
Pieczywo mieszane, masło, Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ogórek ziel., herbata |
Wtorek |
Pieczywo mieszane, masło , Pasta rybna , rzodkiewki , kakao |
Zupa pomidorowa z makaronem , kotlet mielony, Sałata ze szczypiorkiem i śmietaną, kompot |
Kasza manna z musem owocowym |
Środa |
Zupa mleczna , bułeczka wrocławska/graham, masło, Ser śmietankowy , Wędlina, Pomidorki koktajlowe |
Zupa pieczarkowa z ziemniakami , kurczak pieczony ,ryż, buraczki z oliwą, woda z cytryną |
Muffinka , owoc , herbata ziołowa |
Czwartek |
Pieczywo mieszane , masło , Pasztet drobiowy ,sałata masłowa, papryka , kawa z mlekiem |
Zupa kalafiorowa, Makaron z sosem mięsno-pomidorowym, ogórek kiszony , sok naturalny tłoczony |
Kisiel z tartym jabłkiem , Wafle ryżowo-kukurydziane |
Piątek |
Zupa mleczna , bułeczka wrocławska/graham , masło ,wędlina ,ogórek ziel. |
Barszcz ukraiński , Paluszki rybne,Ziemniaki , Surówka z warzyw mieszanych .z majonezem, kompot
|
Mix owocowa, podpłomyki |
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Drogi Rodzicu (Opiekunie)
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
lp |
ALERGENY wg Rozporządzenia |
Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach: |
1. |
ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE |
W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów) wędlin |
2. |
SKORUPIAKI |
BRAK |
3. |
JAJA I PRODUKTY POCHODNE |
Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek, szczawiowa |
4. |
RYBY I PRODUKTY POCHODNE |
Wchodzą w skład drugiego dania w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań |
5. |
ORZESZKI ZIEMNE I INNE |
Desery, forma przekąski |
6. |
SOJA I PRODUKTY POCHODNE |
Chleb razowy z soją, wędliny |
7. |
MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ |
Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny |
8. |
SELER I PRODUKTY POCHODNE |
Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin |
9. |
GORCZYCA |
Musztarda, wędlina, produkty mięsne |
10. |
NASIONA SEZAMU |
Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek |
11. |
DWUTLENEK SIARKI |
Rodzynki, morele i śliwki suszone |
12. |
ŁUBIN |
Brak |
13. |
MIĘCZAKI |
Brak |
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.
* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, mięta, rumianek, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.
Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie .