Przedszkole Samorządowe im. Jana Pawła II w Choroszczy

JADŁOSPIS WIOSENNY

 

Jadłospis wiosenny 4.03 – 28.06.2024

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

Pieczywo mieszane masło ,parówka na gorąco , ketchup, ogórek ziel. kakao

Zupa jarzynowa, gulasz , gnocchi , surówka z kapusty, marchewki i jabłek z oliwą, kompot

Budyń, ciastka owsiane,  owoc

Wtorek

Zupa mleczna , Bułeczka wrocławska/graham, masło, Wędlina, Ser Żółty , Owoc

Rosół z makaronem i zieleniną, Karkówka duszona w jarzynach , ziemniaki , sałata lodowa z ogórkiem , oliwkami, papryką z sosem winegret , kompot

Pieczywo mieszane, masło, Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i pestkami słonecznika, kiełki rzodkiewki, herbata

Środa

Pieczywo mieszane , masło, Wędlina, pomidorki koktajlowe, marchewka do chrupania, kawa z mlekiem

Zupa krupnik, Pieczeń rzymska , ziemniaki, Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem, Woda z cytryną

Chałka, masło, dżem, herbata ,Owoc

Czwartek

Zupa mleczna , Bułeczka wrocławska/graham, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kabanos ,Papryka

Zupa krem z marchwi z groszkiem ptysiowym, sznycel drobiowy , ziemniaki, mizeria z ogórków z jogurtem greckim, kompot

Makaron z truskawkami

Piątek

Pieczywo mieszane ,masło , wędlina ,sałata masłowa, pomidor , kakao

Zupa ogórkowa z ryżem, Ryba smażona lub pieczona, ziemniaki , marchewka z groszkiem, kompot

Jogurt owocowy , biszkopty bez cukrowe

Poniedziałek

Zupa mleczna , bułeczka wrocławska/graham, masło ,Wędlina,

papryka  dżem , Owoc

Zupa szpinakowa z pomidorami ,schab duszony, kasza , Sałatka z kiszonych ogórków z marchewką i jabłkiem z oliwą, kompot

Pieczywo mieszane, masło, Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ogórek ziel., herbata

Wtorek

Pieczywo mieszane, masło , Pasta rybna , rzodkiewki , kakao

Zupa pomidorowa z makaronem , kotlet mielony, Sałata ze szczypiorkiem i śmietaną, kompot

Kasza manna z musem owocowym

Środa

Zupa mleczna , bułeczka wrocławska/graham, masło, Ser śmietankowy , Wędlina, Pomidorki koktajlowe

Zupa pieczarkowa z ziemniakami , kurczak pieczony ,ryż, buraczki z oliwą, woda z cytryną

Muffinka , owoc , herbata ziołowa

Czwartek

Pieczywo mieszane , masło , Pasztet drobiowy ,sałata masłowa, papryka , kawa z mlekiem

Zupa kalafiorowa, Makaron z sosem mięsno-pomidorowym, ogórek kiszony , sok naturalny tłoczony

Kisiel z tartym jabłkiem , Wafle ryżowo-kukurydziane

Piątek

Zupa mleczna , bułeczka wrocławska/graham , masło ,wędlina ,ogórek ziel.

Barszcz ukraiński , Paluszki rybne,Ziemniaki , Surówka z warzyw mieszanych .z majonezem, kompot

 

 

 

Mix owocowa, podpłomyki

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).

Drogi Rodzicu (Opiekunie)

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:                                            

 

lp

ALERGENY wg Rozporządzenia

Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:

1.

ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE

W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów) wędlin

2.

SKORUPIAKI

BRAK

3.

JAJA I PRODUKTY POCHODNE

Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek, szczawiowa

4.

RYBY I PRODUKTY POCHODNE

Wchodzą w skład drugiego dania  w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań

5.

ORZESZKI ZIEMNE I INNE

Desery, forma przekąski

6.

SOJA I PRODUKTY POCHODNE

Chleb razowy z soją, wędliny

7.

MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ

Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny

8.

SELER I PRODUKTY POCHODNE

Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin

9.

GORCZYCA

Musztarda, wędlina, produkty mięsne

10.

NASIONA SEZAMU

Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek

11.

DWUTLENEK SIARKI

Rodzynki, morele i śliwki suszone

12.

ŁUBIN

Brak

13.

MIĘCZAKI

Brak


Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, mięta, rumianek, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

 

 Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie .